Ce trebuie sa stii inainte de a solicita forajul unui put de apa?

Ce trebuie sa stii inainte de a solicita forajul unui put de apa?

Apa potabila si cea pentru uz casnic sunt esentiale pentru buna desfasurare a unei gospodarii. In timp, accesul la apa curata, a devenit obligatoriu nu doar optional. Pentru a te asigura ca tu si familia ta beneficiati de cele mai bune servicii, la finalul carora sa va bucurati nestingherit de apa potabila, este util sa cunoasteti cateva aspecte generale despre forajul unui put de apa.

Cand e indicat sa forezi un put de apa ?

Sezonul cald este ideal pentru forarea unui put de apa , insa exista si cateva exceptii de la aceasta regula. Daca firma executanta beneficiaza de utilaje de cea mai buna calitate si de o echipa de oameni dedicati si profesionisti, cu putin efort pot realiza o lucrare perfecta si in sezonul rece. Pana la urma necesitatea existentei apei curente, nu depinde de sezon.

Daca intentionati sa construiti o casa, va recomandam ca inainte de orice sa incepeti cu forarea putului. Chiar daca nu pare atat de important, veti constata pe parcurs ca aveti nevoie de apa pentru realizarea constructiei.

Costurile unui foraj pentru un put de apa

Costurile unui foraj de apa difera in functie de anumite aspecte. Cei mai importanti factori care pot influenta pretul sunt : duritatea solului, debit, adancimea forajului, masinile folosite si bineinteles materialele folosite.

Costurile pot varia intre 20-100 euro metrul, insa este foarte greu de estimat un cost exact pentru ca trebuie tinut cont de toate caracteristicile forajului. Pentru oferte exacte adresati-va unei firme cu experienta.

Durata lucrarii de executie a forajului

La fel ca si in cazul costurilor, durata executarii unui foraj depinde de anumiti factori. In functie de duritatea solului, adancimea si diametrul forajului, lucrarea poate dura intre 2 si 10 zile. De asemenea folosirea unor masini de inalta performanta fac diferenta.

Dimensiunile forajului

Dimensiunea optima a forajului si a tubulaturii introdusa se stabileste in functie de consumul zilnic de apa estimat, marimea cladirii care va fi deservita, numarul persoanelor ce folosesc sursa de apa, si suprafata terenului. Pentru uzul casnic, diametrul ideal al tubulării, este de 125 sau 140 mm . Debitele ce pot fi exploatate pe astfel de diametre, încep de la 0,1 l/ sec ( 360 l/ ora ) și pot ajunge până la 2,5 – 3 litri / sec ( 10,8 mc / ora ) , în funcție de adâncimea forajului.

Adancimea forajelor se imparte in 3 categorii:

Foraje puturi apa de mica adancime sau puturi pentru uz casnic, care se executa la adancimi de 20, 30 sau 40 metri.

Foraje puturi de adancime medie executate la peste 40m adancime.

Foraje puturi de mare adnacime, categorie in care sunt vizate adancimi de pana la 500m si cu mici exceptii se pot atinge chiar si 800m. Aceste foraje nesecita un studiu foarte amanuntit al solului inainte de executare.

Economiseste alegand o firma cu experienta

Cel mai important amanunt este calitatea executarii forajului. Recomandat este sa apelati la o echipa de profesionisti cu experienta, ce folosesc tubulatura de calitate si utilaje de ultima generatie. Nu uitati ca forajul este facut sa reziste foarte multi ani, iar orice economie s-ar putea sa va coste mai mult pe termen lung. O lucrare executata gresit poate sa nu ofere apa potabila 100% sau sa necesite in scurt timp pompe si filtre costisitare.

Asadar, acordati atentie informatilor privind forajul unui put de apa, pentru a va asigura ca veti obtine o apa curata si potabila. Calculati cu atentie nevoile dvs. si nu faceti rabat de la calitate.