Cum sa mentii lamele unui fierastrau pendular

Cum sa mentii lamele unui fierastrau pendular

Un fierastrau, fie pendular, fie circular, nu va functiona eficient daca lamele sale sunt intr-o stare proasta.

Dupa fiecare utilizare a unui fierastrau pendular, este indicat sa stergi cu atentie fiecare dinte cu o carpa uscata pentru a indeparta orice praf sau aschii care ar putea ramane blocate intre lamele fierastraului atunci cand il folosesti. Odata ce dintii sunt curati, ii poti verifica.

Este important, daca utilizezi un fierastrau cu dinti care nu sunt conceputi pentru a fi reparati si observi ca dintii sunt deteriorati sau rupti, ar trebui sa arunci lama si sa o inlocuiesti cu una noua. Daca in schimb poti inlocui dintii fierastraului si observi ca acestia sunt rupti sau deteriorati, este bine sa faci acest lucru cat mai repede.

Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand verifici starea lamei fierastraului pendular

Dintii lipsa sau deteriorati:

Uneori un dinte se va rupe complet, alteori va fi doar partial distrus. Daca lipsesc mai multi dinti, este posibil sa fii nevoit sa inlocuiesti tot setul de dinti al lamei.

Ce sa faci cu dintii extrem de indoiti?

La fierastraiele pendulare foarte moderne, dintii sunt „asezati”. Poti observa acest lucru daca rotesti fierastraul si te uiti direct la lama. Dintii sunt indoiti lateral, astfel fierastraul produce o taietura mai lata decat latimea lamei.

Unele fierastraie au un „set” mai larg decat altele, pentru a gazdui o lama mai mare. Din cauza aceasta, dintii celor mai multe fierastraie pendulare se vor putea indoi pana la un grad. Astfel, multi dinti vor aparea ca fiind mai indoiti decat altii. Cu toate acestea, in cazul in care dintii sunt indoiti la extrem ( adica se extind mai departe decat restul), pot sa prinda materialul la taiere si sa se blocheze.

Daca exista astfel de dinti, fierastraul va trebuie sa fie „resetat”. Resetarea este un proces care implica reglarea unghiului la care dintii sunt indoiti spre exterior.

Dintii vechi

Simplul proces de taiere va determina dintii sa se invecheasca dupa o anumita perioada de timp. Acestia nu vor mai taia materialul in mod corespunzator. Dintii ascutiti, pe de alta parte, taie si indeparteaza materialul in mod eficient si ajuta la ghidarea fierastraului pe o linie dreapta.

Surse de informare:

www.popularmechanics.com

www.fierastrau-pendular.ro