Consumul excesiv de zahar determina aparitia cariilor la copii

Consumul excesiv de zahar determina aparitia cariilor la copii

Poate ca suntem o societate constienta de importanta sanatatii, dar caderea dintilor in randul copiilor este o problema tot mai mare in Romania – iar alimentele si bauturile dulci sunt adesea de vina. Aproape jumatate dintre copii au experimentat carii dentare pana la varsta de 9 – 10 ani, potrivit ultimului studiu national privind sanatatea orala a copiilor. Pentru mai mult de o treime din copii, caderea dintilor incepe chiar mai devreme de varsta de 5 – 6 ani

Probabil ca nu este o coincidenta faptul ca se consuma tot mai mult zahar, iar copiii si adolescentii ser alimenteaza cu mari cantitati de zahar din bauturi racoritoare, gustari si alte surse. Acest zahar alimenteaza bacteriile din gura care produc acizi, care slabesc si dauneaza smaltul dintilor lor. De-a lungul timpului, acest lucru poate duce la carii. Vestea buna este urmatoarea: puteti lua masuri pentru a preveni caderea dintilor. Degradare este cauzata de o dieta bogata in zahar combinata cu o igiena orala slaba. Astfel, prin modificarea pozitiva a dietei copilului si descurajarea obiceiurilor proaste, va puteti ajuta copiii sa isi protejeze dintii si gingiile, educandu-i sa utilizeze de doua ori pe zi o periuta de dinti electrica potriva pentru nevoile lor.

Evitati sau limitati bauturile zaharoase

Poate ca acest lucru pare evident, dar este important sa intelegem si pasii practici pentru a face acest lucru. Consumul multor bauturi indulcite reprezinta o cauza majora a cariilor dentare. Un sondaj efectuat asupra copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 si 13 ani a constatat ca aproape doua treimi consuma suc de fructe, mai mult de jumatate consuma bauturi racoritoare si putin sub o treime bauturi congelate intr-o saptamana obisnuita. Multe dintre aceste bauturi contin cantitati serioase de zahar, ceea ce este primejdios pentru dintii copiilor si poate duce la cresterea in greutate si la cresterea riscului de alte probleme de sanatate. Incurajarea copiilor sa bea apa sau lapte si periajul zilnic cu o periuta de dinti electrica poate chiar sa le intareasca dintii.

Cititi intotdeauna etichetele

Un pas important spre limitarea aportului de zahar este stiind ce sa caute. Daca nu sunteti sigur ce cantitate de zahar este continuta in alimente sau bauturi ambalate pe care le cumparati pentru copilul dumneavoastra, citirea etichetelor va poate oferi o idee generala. Produsele cu mai putin de 5g pe 100g sunt in general sarace in zahar. Dar ar trebui sa verificati si lista de ingrediente pentru zaharurile care apar in mod natural, care nu se pot numara in acest total, cum ar fi fructoza sau lactoza.

Urmati o buna igiena orala

Chiar si atunci cand reduc zaharul, copiii pot fi in continuare in pericol de aparitie a cariilor dentare daca nu au grija de dintii lor. Copiii mici au nevoie de ajutorul parintilor lor pentru a-si spala dintii, dar daca sunteti suficient de atenti la acest aspect, puteti achizitiona o periuta de dinti electrica cu Bluetooth, ale carei functii pot fi coordonate din aplicatia mobila, pentru ca intotdeauna sa stiti cand si cum si-a periat dintii copilul dumneavoastra.

Mentinerea vizitelor periodice la cabinetul doctorului stomatolog este o alta parte importanta a rutinei de ingrijire orala a copiilor. Acest lucru ii da dentistului sansa de a monitoriza dezvoltarea dintilor si de a trata probleme mici inainte de a deveni serioase, oferind sfaturi si indrumari privind igiena orala la domiciliu a copilului dumneavoastra.