Nu evita sa porti piesele crosetate! Invata sa le calci corect!

Nu evita sa porti piesele crosetate! Invata sa le calci corect!

Ati fost vreodata intr-una din acele situatii in care piesele vestimentare mai delicate au avut nevoie de o calcare eficienta care sa le scape de cutele? Tocmai v-ati terminat broderia si acum este plina de cute; frustrant, nu-i asa? Atunci cand va reorganizati dressing-ul descoperiti cateva broderii care au nevoie o calcare buna, dar va cuprinde teama ca le puteti degrada. Acest lucru nu se va intampla niciodata, daca folositi un fier de calcat profesional! Acesta beneficiaza de specificatii tehnice de top, astfel ca detine programe special gandite pentru tesaturi fine. Inainte de a incepe sa incalzesti fierul, sa inlaturi cutele sa iti uniformizi tesatura vei dori sa te asiguri ca iti calci cu grija piesa vestimentara.

Utilizati acest ghid pentru a obtine cele mai bune rezultate atunci cand va calcati broderiile:

• Rabatati un prosop de baie pufos si puneti-l pe suprafata de calcat. Asezati broderia fina cu fata in jos pe prosop. Acest lucru va ajuta la prevenirea ruinarii cusaturilor.

• Setati fierul pentru tesatura din care este compus elementul vestimentar. Bumbacul este cel mai frecvent, dar daca ati folosit fire de satin, de exemplu, setati fierul de calcat pentru aceasta tesatura. Puteti oricand sa cresteti temperatura fierului de calcat, daca este necesar, dar este mai bine sa lucrati la un nivel mai mic, adica la temperaturi mai mici.

• Asezati un prosop de bucatarie subtire pe partea opusa a broderiei si presati usor cu un fier de calcat fierbinte (utilizati o setare potrivita pentru materialele folosite, de obicei bumbac sau lenjerie).

Daca aceasta nu functioneaza, puteti incerca cu atentie apasarea fara prosopul suplimentar:

• Lenjeria poate fi incapatanata, astfel ca umezirea broderiei cu apa distilata inainte de presare este de ajutor. Sau, daca este posibil, apasati peste suprafata dupa inmuiere, dar inainte sa se usuce complet. Acest lucru este deosebit de benefic dupa utilizarea stabilizatorului solubil in apa.

• Pentru cele mai incapatanate cusaturi, calcati tesatura din fata, fara sa atingeti cusaturile.

• Aveti grija sa pastrati broderia intr-un mod care sa evitati sifonarea, ceea ce inseamna mai putina nevoie de calcare.

Evitati aceste ori de cate ori este posibil:

• Calcarea direct pe partea frontala a broderiei nu este o idee buna. Temperaturile crescute va vor distruge cusatura cu mult inainte ca inesteticele cute sa dispara. Este una dintre cele mai triste greseli pe care le poti face cu broderia ta fina si pretioasa.

• Miscarea fierului de calcat inainte si inapoi, de-a lungul tesaturii (chiar si pe spate), poate impinge si trage cusaturile. Este mai bine sa apasati, sa ridicati fierul, sa apasati zona urmatoare si asa mai departe.

Broderia este adesea delicata si cusuta cu fire subtiri si vulnerabile, de aceea, tinand cont ca un element crosetat necesita foarte mult timp pentru a fi creat, dorim sa dureze cat mai mult timp posibil. Cu toate acestea, este, de asemenea, destinat pentru a fi purtat si a ne bucura de el. Daca aceasta inseamna spalare si calcare mai frecvente, faceti aceste lucruri cu grija, dar nu va ingrijorati prea mult.