Reducerea cheltuielilor la incalzire

Reducerea cheltuielilor la incalzire

Incalzirea ambientului domestic si nu numai, este necesara pe perioadele in care temperaturile scad vertiginos spre zero. Una dintre cheltuielile majore sustinute de o familie pe perioada de iarna, o reprezinta cheltuielile la incalzire.

Reducerea acestora este importanta atat pentru evitarea ”falimentului” temporar din perioada invernala, cat si pentru utilizarea rationala a resurselor si protejarea ambientului inconjurator. De fiecare data cand dam drumul la incalzire, pornim un aparat electrocasnic sau facem un dus, consumam o parte din resursele planetei. Pe de alta parte, indirect, eliminam in atmosfera bioxid de carbon.

Cum putem reduce costurile cu incalzirea, fara sa diminuam confortul? Pentru a putea reduce costurile aferente consumului energetic, trebuie mai intai sa stim unde si cat se consuma. Desigur ca atat bugetul de criza, cat si mediul ambient, ne vor multumi.

In cele ce urmeaza, ma voi opri asupra catorva dintre solutiile posibile, incepand de la cateva trucuri prin care putem asigura confortul termic al ambientului domestic si pana la recomandarile in legatura cu achizitia optima a sistemului de incalzire.

 1. Incalzirea incaperilor propriei locuinte, indiferent de sistemul de incalzire utilizat (sobe pe lemne, centrale electrice, instalatii de incalzire prin paviment), poate avea cheltuieli mult reduse, daca respectati cateva recomandari:
 • Dupa lasarea serii, coborati rolele sau inchideti obloanele;
 • Incercati sa eliminati scaparile de caldura, suplimentand usile, ferestrele, inchizatorile, etc., cu elemente izolante;
 • Montati geamuri duble daca este posibil;
 • Evitati acoperirea caloriferelor sau a altor surse de caldura, cu perdele, materiale textile, piese de mobilier;
 • Tineti usile si ferestrele incaperilor pe care nu le utilizati, inchise, evitand astfel circulatia aerului intre spatiile incalzite si cele neincalzite;
 • Izolati peretii externi, impiedicand astfel degajarea caldurii in afara spatiului locativ;
 • Montati termostate dotate cu timer, reducand functionarea sistemului de incalzire numai intre intervalele orare cand aveti necesitate si in limitele termice dorite;
 • Inlocuiti vechile sisteme de incalzire cu altele noi, mult mai eficiente din punctul de vedere al puterii calorice emise dar si mult mai economice.
 1. Daca beneficiati de un sistem de incalzire autonom, ca de exemplu o centrala termica sau o instalatie deincalzire prinpardoseala, pentru o functionare optima, reduceti consumul siputerea calorica.
 • Reglati termostatul in jurul valorii de 20 grade ziua si 16 – 17 grade noaptea, avand in vedere ca fiecare grad, reprezinta o cheltuiala majorata.
 • Verificati functionalitatea sistemului de incalzire, inca dinaine de a-l folosi, evitand astfel pierderile de caldura datorate defectiunilor.
 • Daca sursa de caldura o reprezinta caloriferele, aerisiti-le inainte, deoarece aerul prezent pe tubaturile instalatiei, ar putea impiedica functionarea acesteia la capacitatea maxima.
 1.   O alta solutie, ar putea fi inlocuirea vechilor sisteme de incalzire, cu altele noi, mult mai eficiente, un exemplu in acest sens, fiind sistemele electrice de incalzire in pardoseala. Cu toate ca energia electrica este destul de scumpa, alegerea sistemului electric de incalzire prin pardoseala, poate optimiza costurile aferente. Explicatia se afla tocmai in montaj, instalatia aflandu-se la doar cativa centimetri sub pardoseala (parchet, placi de marmura, gresie, ceramica).

Caloriferele traditionale necesita o temperatura de incalzire a apei din circuit de pana la 70 de grade, ceea ce presupune o risipa de energie. Un sistem modern de incalzire, asa cum este cel prin pavimentatie, functioneaza la temperaturi reduse, de maxim 28 – 30 grade, fiind in masura sa asigure confortul intregii locuinte. Acest lucru implica un consum redus de electricitate, intreaga instalatie avand nevoie de o putere calorica net inferioara comparativ cu sistemele clasice de incalzire. Pierderile de caldura si consumul caloric sunt minime, iar temperatura intregului ambient poate atinge cu usurinta gradele dorite.