Albă ca Zăpada cu toreadori şi flamenco | TIFF

Albă ca Zăpada cu toreadori şi flamenco | TIFF

Prima zi de Weekend la Castel din cadrul TIFF, la Castelul Banffy din Bonţida s-a încheiat cu proiecţia specială Blancanieves/ Albă ca Zăpada, film mut din 2012, propus de Spania la Oscar pentruCel mai bun film străin şi laureat cu zece premii Goya.

Regizorul spaniol, Pablo Berger, a reinterpretat faimoasa legendă a fraţiilor Grimm, transpunând-o în Andaluzia anilor 1920, într-un film mut extraordinar de frumos. Opt ani a durat realizarea Blancanieves/ Albă ca Zăpada (2012) şi a necesitat un buget foarte mare, conform afirmaţiilor regizorului. Nimeni nu a crezut într-o resuscitare a filmului mut, până când a apărut The Artist, în anul 2011.

Povestea filmului este aproape identică cu cea pe care am citit-o cu toţii în copilărie, excepţie făcând câteva adaptări. Albă ca Zăpada se numeşte, de fapt, Carmen (Macarena Garcia). Mama sa a murit la naşterea ei şi tatăl său, un fost celebru toreador, s-a recăsătorit. Este crescută de către bunica ei, care-i insuflă dragostea pentru flamenco, mai târziu urmând calea tatălui său, devenind femeie-toreador. Cei 7 pitici din poveste sunt doar 6 în filmul mut al lui Berger, numiţi după şi având trăsături ca cei mai buni prieteni ai săi. Nu există Oglinda Fermecată sau un prinţ salvator, dar apare mărul otrăvit, care o condamnă pe Carmen la un somn adânc, devenind atracţia principală a unui circ ambulant. Finalul filmului este deschis în mod intenţionat. Audienţa trebuie să completeze filmul, nu regizorul, după cum spunea chiar Berger, în timpul sesiunii de Q&A.

Proiecţia în aer liber de aseară din curtea Castelului Banffy mi-a amintit de atmosfera filmelor văzute la Palatului Principilor, de laAlba Iulia Music&Film Festival (2012). Castelul familiei Banffy, construit între 1437 şi 1543 (finalizat în 1890), prin încărcătura sa istorică, şi soundtrack-ul excelent al filmului Blancanieves au oferit evenimentului un farmec aparte şi mie o experienţă unică, pe care nu o voi uita degrabă.

Dacă nu aţi ajuns ieri la Bonţida, poate mergeţi astăzi. Weekend la Castel promite show-uri culinare cu bucate evreieşti, activităţi recreative pentru copii, expoziţii de fotografie cu Ierusalimul vechi şi modern, proiecţii cu mărturii ale supravieţuitorilor Holoscaustului sau spectacole de teatru de păpuşi. Diseară, de la ora 21:30, tot în curtea Castelului Banffy va fi proiectat filmul mut românesc Manasse (1925), în regia lui Jean Mihail, cu acompaniament live Minima (Marea Britanie).