Practici culturale legate de expunerea la frig – II

Practici culturale legate de expunerea la frig – II

In Roma antica, oamenii treceau prin mai multe camere incalzite care au culminat cu o baie intr-o piscina rece. Aceasta practica se numeste „frigidarium”. Se practica si astazi in spa-uri si saune.

In Finlanda si Norvegia, este, de asemenea, o practica obisnuita ca indivizii sa se expuna intermitent la temperaturi scazute in timp ce se scalda in sauna. Indivizii pot face acest lucru iesind afara pe vreme rece, stand pe zapada sau facand un dus rece. Pe vreme mai calda, indivizii pot pasi in apa cu gheata intre plaja. De exemplu, in timpul a cinci pana la cincisprezece minute de plaja, ei pot pasi in apa cu gheata de trei pana la cinci ori timp de cinci secunde sau mai mult.

In Rusia si Romania, indivizii sarbatoresc un eveniment numit „Boboteaza” inotand in frig. In Calendarul ortodox, Isus a fost botezat pe 19 ianuarie. Prin urmare, pentru a recunoaste semnificatia acestei date, indivizii se vor arunca in gaurile de gheata de trei ori. Pentru a se pregati pentru acest lucru, fac dusuri reci in fiecare zi, timp de o saptamana inainte de eveniment.

Mai mult, inotul de iarna este practicat in mod obisnuit in tari precum Lituania, Finlanda, Polonia, Danemarca, Rusia, Norvegia, Suedia, Estonia, Republica Ceha si Letonia. Cum este asta pentru un sport extrem?