Cafea si depresie – care este lagatura – II

Cafea si depresie – care este lagatura – II

Exista cateva cercetari foarte interesante despre cafea si depresie. Se pare ca aceasta bautura ar putea fi de fapt un factor protector impotriva depresiei si este chiar corelata cu o reducere a sinuciderii. Aceasta este o constatare destul de uimitoare pentru iubitorii de cafea si pentru cei care se ocupa de depresie sau suiciditate!

De fapt, studiile au vorbit despre acest rezultat foarte interesant. Cu toate acestea, inainte de a ne excita prea mult, sa apasam pe butonul de pauza si sa clarificam cateva lucruri. Spun „ar putea” pentru ca cercetarea este cercetare si, desi acest lucru ne ofera unele dovezi, este intotdeauna important sa ne amintim ca fiecare dintre corpurile noastre reactioneaza diferit la medii, circumstante sau substante diferite si ca exista o multime de variabile in joc, deci nimic nu este 100% – dar sigur este un indicator bun!

Unele dintre variabilele care trebuie luate in considerare in aceste studii includ stilul de viata general al subiectilor si grupurilor de control, precum si unul foarte important – daca aceasta cafea pe care o beau este cofeinizata sau decofeinizata, intrucat o mare parte a cercetarii nu este clara. Deci, mai sunt cateva lucrari de facut acolo, dar asta este incurajator!

Si asta nu este tot. Cafeaua, care este cel mai adesea legata de obiceiuri nesanatoase, a fost scoasa de pe lista OMS a alimentelor cancerigene in 2016, o miscare oarecum rara. OMS raporteaza chiar ca aceasta poate proteja impotriva cancerului de uter si ficat. Si nu sunt singuri, alte cateva organizatii bine-cunoscute si apreciate, precum World Cancer Research Fund si Departamentul SUA pentru Sanatate si Servicii Umane, au declarat, de asemenea, ca consumul de cafea cu moderare (trei pana la cinci cani pe zi) poate au efecte pozitive asupra sanatatii dumneavoastra si va protejeaza de diferite forme de cancer.

Cand vine vorba de depresie, s-a constatat ca este posibil sa nu fie doar cofeina in joc, deoarece exista si alte componente cu impact in cafea. Cele mai notabile sunt acidul clorogenic, acidul ferulic si acidul cofeic, care s-au dovedit a reduce inflamatia nervilor, care se dovedeste a fi un factor in creierul persoanelor care sufera de depresie. Mai multe lucruri bune!