De ce esti asa de emotiv – II

De ce esti asa de emotiv – II

2. Genetica ta
A avea emotii este firesc, dar daca ai oameni care iti spun ca esti prea emotiv sau personal simti ca esti prea emotional, ar putea fi rezultatul componentelor tale genetice. Unele studii au dovedit ca variatia genelor poate determina creierul tau sa fie mai sensibil la emotii. Genele precum transportorul serotoninei (gena sensibilitatii), genele dopaminei si gena vietii emotionale pot declansa o activitate accentuata in anumite parti ale creierului. Aceasta, la randul sau, iti creste raspunsul emotional si sensibilitatea fata de mediul tau. De asemenea, daca aveti un membru al familiei cu o tulburare, cum ar fi depresia sau anxietatea, exista sanse sa mosteniti tulburarea afectiva. Daca doriti sa va dati seama de ce va emotionati, va puteti verifica genele.

3. Nu te odihnesti suficient
Stim cu totii ca lipsa unui somn suficient poate face unul foarte agitat. Imaginati-va dupa ce petreceti ore lucrand tarziu in noapte, va urcati in sfarsit in pat, doar pentru a auzi sunetul ceasului de alarma sunand trei ore mai tarziu, spunandu-va sa va intoarceti la munca. Primul lucru in mintea ta poate fi sa iti arunci ceasul cu alarma in camera sau sa iti lovesti perna. Sentimentul de furie sau frustrare cu care te trezesti poate fi usor declansat de lucruri marunte, facandu-te iritabil toata ziua.

Daca continuati zile sau saptamani cu somn prea putin, acesta va poate afecta si nivelul de concentrare, creste riscurile de anxietate si depresie si va poate slabi echilibrul fizic. Si cu un echilibru slabit, s-ar putea sa te descoperi si sa fugi cu oameni sau obiecte – ceea ce, fara indoiala, va evoca flacarile dispozitiei tale murdare.

O odihna buna iti ofera o stare mai buna asupra emotiilor tale. Cand esti bine odihnit, te trezesti simtind continut; prin urmare, toleranta dvs. pentru emotiile negative va fi mai mare. Fara odihna suficienta, toleranta ta va fi mai mica, ceea ce te va face sa urli sau sa plangi peste lucruri marunte.