Ce cauzeaza gazul în stomac?

Ce cauzeaza gazul în stomac?

Știați că este normal să eliminati gazul de 13 până la 21 de ori pe zi? Există o mulțime de glume amuzante despre eructare, balonare și apăsare – dar nu este atât de amuzant când suferi de stomac balonat și gazos în mod regulat.

Simțirea gazoasă și balonată nu este doar incomodă – este chiar jenantă! Dacă lucrați într-un mediu de birou sau sunteți deseori în compania altora, gazul poate face viața de zi cu zi destul de neplăcută.

Dacă burta ta se simte adesea strânsă și umflată după mâncare, s-ar putea datora gazelor din stomac. Aceasta este de obicei cauzată de producția excesivă de gaz – adesea din alimentația dvs. – sau de un sistem digestiv lent. Balonarea poate fi dureroasă și te poate face să te simți plin atunci când nu ai mâncat mult.

Ce cauzează gazele excesive în stomac?

Cel mai frecvent mod de intrare a gazului în tractul digestiv este prin înghițirea aerului. Cu toții înghițim aer când mâncăm sau bem, dar avem tendința de a înghiți și mai mult atunci când mestecăm gumă, bem băuturi fainoase sau mâncăm prea repede. Dacă nu eliminați acest gaz, acesta se va muta în intestinele dvs. și va ajunge în intestinele voastre.

O altă cauză gravă este bacteriile și drojdia din intestinul gros. Intestinul tău gros este locul în care carbohidrații, cum ar fi zaharurile, amidonul și fibrele se descompun. Este, de asemenea, acolo unde locuiesc microorganisme precum bacteriile și drojdia – atât bune, cât și rele. Bacteriile bune lucrează pentru a descompune acei carbohidrați nedigerați într-un proces numit fermentare. Cu toate acestea, unele tipuri de bacterii pot duce la exces de gaz și balonare.

Când aveți bacterii în intestin în exces, gazul pe care îl produc se poate acumula și poate duce la o supraaglomerație bacteriană intestinală subțire (SIBO). Aceste bacterii transformă, de asemenea, alimentele precum zaharurile și carbohidrații în cantități mari care sunt iritante sau toxice pentru celulele tractului intestinal.

Dysbiosis poate fi, de asemenea, cauzată de supraagregarea drojdiei Candida în intestin. Deși o cantitate mică de drojdie Candida este normală, aceasta poate scăpa de sub control și poate împiedica bacteriile sănătoase să își facă treaba în mod corespunzător.