Acești bătrâni minunați

Acești bătrâni minunați

Ești tânăr și te zbați zi de zi să arați cine ești și cât de multe poți oferi, îți bați capul cu fel de fel de idei deștepte și faci tot posibilul să descoperi acel ceva unic și deosebit care te va scoate din mulțimea de capete uniforme. Să descoperi sensul acțiunilor tale și importanța a ceea ce faci, să rămâi mereu actual și în pas cu vremurile, să te autodepășești… provocările fiecărei zile când ești tânăr, când parcă întreaga lume e făcută special pentru tine și planurile tale.

Și în toată infatuarea asta grosolană, ți-e dat să întâlnești, poate doar o singură dată, poate adesea, oameni cu adevărat frumoși, oameni cu o vârstă și mai ales cu o viață respectabilă, care te fac să te simți mic, asemenea unui copil nepriceput, îmbătat de multitudinea de cunoștințe ale celor mari.

Poate că adesea ne-am obișnuit să-i tratăm pe cei în vârstă cu un soi de reținere și chiar superioritate; ca și cum ai zice, deloc modest: gata cu mentalitățile învechite, acum e vremea noastră! Și chiar dacă există oameni care îmbătrânesc nu tocmai frumos și păstrează în suflet doar frustrările unei vieți cenușii, încă mai sunt bătrâni pe care ți-e mai mare dragul să-i întâlnești, în preajma cărora te iau emoțiile și nu mai știi să-ți aduni cuvintele, ca nu cumva să suni a copil nătâng. Al căror exemplu de viață te pune serios pe gânduri, ale căror povești și idei te inspiră mai mult decât ai fi crezut că e posibil.

Când ești tânăr, noul ajunge adesea să se identifice cu însăși existența ta. A rata tendințele momentului și a rămâne în urmă sunt greșeli fatale, pe care se pare că nimeni nu și le mai iartă. Iar când stai să te gândești, toate astea, raportate la ceea ce însemni tu ca om, nu valorează mai nimic și nu vorbesc despre cine ești cu adevărat.

Într-adevăr, a cunoaște un anumit subiect sau a fi bine pregătit teoretic și experimentat practic sunt abilități fără de care ți-ar fi imposibil să supraviețuiești social. Însă dincole de ceea ce poți oferi la nivel profesional, calitatea umană de care dai dovadă vorbește cu adevărat despre tine. Capacitatea de a te înțelege pe tine însuți și de a-i trata pe cei din jur ca persoane și nu figuranți în piesa de teatru al cărei actor pricipal ești, sunt lucruri pe care nu le înveți la vreun curs, ci le deprinzi din viață și le descoperi din exemplul altora, care au trecut, la fel ca tine, prin aceleași etape formatorii. Acești bătrâni minunați