Cum se manifesta oboseala? – Episodul 2

Cum se manifesta oboseala? – Episodul 2

Gama largă de cauze care pot declanșa oboseala includ:

  • Cauze medicale: epuizarea constantă, oboseala și oboseala pot fi un semn al bolii care se află în starea de bază, cum ar fi tulburarea tiroidiană, boala cardiacă, anemia sau diabetul.
  • Stilul de viață: Cauzele excesului de greutate și lipsa de exerciții obișnuite pot duce la oboseală. Lipsa de somn și supraordonarea pot crea, de asemenea, sentimente de oboseală excesivă și oboseală.
  • Condiții legate de locul de muncă: Stresul la locul de muncă și financiar, într-o varietate de forme, pot duce la sentimente de oboseală.
  • Preocupările emoționale și stresul: oboseala este un simptom comun al problemelor de sănătate mintală, cum ar fi depresia și durerea, și pot fi însoțite de alte semne și simptome, inclusiv iritabilitatea și lipsa motivației.

Oboseala poate fi de asemenea cauzată de un număr de factori care lucrează în combinație.

Cauzele medicale ale oboselii

Dacă ați făcut modificări ale stilului de viață pentru a vă mări energia și totuși vă simțiți obosiți și obosiți, poate fi timpul să căutați îndrumări de la medicul dumneavoastră.
Iată câteva exemple de boli care pot provoca oboseală continuă. Cereți sfatul medicului dacă bănuiți că aveți o problemă de sănătate:

Anemie

Anemia este o afecțiune în care nu aveți suficiente celule roșii sanguine sănătoase pentru a transporta oxigen adecvat țesuturilor organismului. Este o cauză obișnuită a oboselii la femei. Având anemie vă poate face să vă simțiți obosiți și slabi. Există multe forme de anemie, fiecare având cauza proprie. Anemia poate fi temporară sau pe termen lung și poate varia de la ușoară la severă.

Sindromul de oboseală cronică (CFS)

Sindromul de oboseală cronică (CFS) este o afecțiune care poate provoca oboseală persistentă, inexplicabilă, care interferează cu activitățile zilnice de mai mult de șase luni.

Aceasta este o afecțiune cronică fără un tratament de o mărime, dar modificările stilului de viață pot ajuta adesea să ușureze unele simptome de oboseală.

Diabet

Diabetul poate provoca oboseală fie cu zahăr din sânge ridicat sau scăzut. Când zaharurile sunt ridicate, ele rămân în sânge, în loc să fie folosite pentru energie, ceea ce te face să te simți obosit. Scăderea zahărului din sânge (glucoza) înseamnă că nu aveți suficient combustibil pentru energie, cauzând, de asemenea, oboseală.

Apnee de somn

Apneea de somn este o tulburare serioasă de somn în care pacienții suferă de scurtă durată de respirație pentru perioade scurte de timp în timpul somnului. Majoritatea oamenilor nu știu că acest lucru se întâmplă, dar poate provoca sforăituri puternice și oboseală în timpul zilei. Fiind supraponderali, fumatul și consumul de alcool pot agrava toate simptomele apneei de somn.

Boala tiroidiană

Un nebun glanda tiroidă înseamnă că ai prea puțin hormon tiroidian (tiroxină) în corpul tău. Acest lucru vă face să vă simțiți obosiți și puteți, de asemenea, să vă puneți în greutate și aveți mușchii dureroși și pielea uscată.

Stilul de viață legat de cauze de oboseală

Factorii obișnuiți de stil de viață care pot provoca oboseală includ:

  • Lipsa de somn
  • Prea mult somn
  • Alcool și droguri
  • Tulburări de somn
  • Lipsa comportamentului obișnuit și a comportamentului sedentar
  • Dieta sărăcăcioasă

Cauze de oboseală legate de locul de muncă

Problemele obișnuite la locul de muncă care pot provoca oboseală includ: Lucrare de schimb: corpul nostru este proiectat să doarmă în timpul nopții. Un lucrător în schimburi poate confunda ceasul lor circadian prin lucrul atunci când corpul lor este programat să fie adormit. Practici slabe la locul de muncă: acestea pot include ore lungi de lucru, muncă fizică dificilă, ore necorespunzătoare de lucru (cum ar fi schimbări în rotație), un mediu de lucru stresant, plictiseală sau lucrul singur.

Stresul la locul de muncă – poate fi cauzat de o gamă largă de factori, cum ar fi nemulțumirea muncii, volumul mare de muncă, conflictele cu șefii sau colegii, intimidarea sau amenințările la adresa securității locului de muncă. Burnout: acest lucru ar putea fi dificil de a lupta într-o zonă a vieții dvs. în timp ce neglijați pe alții, ceea ce duce la o viață care se simte în afara echilibrului.

Cauzele psihice ale oboselii

Factorii psihologici sunt prezenți în multe cazuri de oboseală și oboseală extremă. Acestea pot include:

Depresia: Depresia se caracterizează prin sentimente severe și prelungite de tristețe, dementație și deznădejde. Persoanele care suferă de depresie au de obicei oboseală cronică.

Anxietatea si stresul: Cine este constant anxios sau stresat isi pastreaza corpul in forta. Inundarea constantă a adrenalinei evacuează corpul și se confruntă cu oboseala. Lipsa unui iubit provoacă o gamă largă de emoții, inclusiv șoc, vină, depresie, disperare și singurătate.